Аграрна Економіка 2024 Т. 17 № 2: 64-72

РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА В ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ

В. Солтис, аспірант
ORCID ID: 0009-0004-9978-1261
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/agrarecon2024.02.064

АНОТАЦІЯ

Розглянуто процес формування підприємництва в територіальній громаді. Досліджено вплив суб’єктів господарювання на місцевий розвиток. Визначено проблеми розвитку підприємницької діяльності в межах територіальних громад. Обґрунтовано, що підприємства є основними джерелами доходів для громад, які забезпечують не лише робочі місця та стабільну заробітну плату, а й сприяють відновленню інфраструктури. Зазначено, що для підприємства територіальна громада – не просто місце розташування, але й середовище для працівників, споживачів та інвесторів. У цьому контексті визначено основні проблеми для розвитку підприємництва. Обґрунтовано стратегічні напрями розвитку підприємницької діяльності в обраній для дослідження територіальній громаді.

З’ясовано, що основними проблемами для розвитку підприємництва у територіальних громадах є: відсутність інструментів фінансової підтримки підприємництва і складність доступу до коштів для розвитку бізнесу; недостатність інформаційної підтримки підприємців; відсутність зведеної інформації щодо земельних ділянок і приміщень, які можна використовувати для ведення підприємницької діяльності; незадовільний стан технічних мереж; транспортна інфраструктура.

Обґрунтовано, що однією із сфер, яка потребує негайного вручання громади, є підтримка малих та середніх підприємств, створення умов для розвитку наявного малого і середнього бізнесу й відкриття нових підприємств. Особливо важливе завдання – залучення до підприємницької діяльності молоді, адже це дозволить зменшити відтік молодих активних людей із громади. Досліджено, що на місцевому рівні підприємці часто недостатньо поінформовані про можливості та умови залучення зовнішніх джерел фінансування, а часто також не готові до процесу підготовки та подання бізнес-планів для отримання державних чи міжнародних грантів і кредитів.

Визначено, що необхідно створювати умови для залучення фінансових ресурсів сільськогосподарськими виробниками, проводити просвітницькі та освітні заходи для мешканців, які бажають вивчати нові напрями сільського господарства, розвивати у громаді інфраструктуру підтримки бізнесу.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

підприємництво, територіальна громада, місцевий бюджет, підприємство, розвиток, бізнес-спільнота, стратегія

ПОВНИЙ ТЕКСТ

ПОСИЛАННЯ

  1. Бриль, М., Врублевський, О., Данчева, О., Сеїтосманов, А. та Чубаров, Е., 2018. Успішна територіальна громада: будуємо разом. Харків: Видавничий будинок Фактор.
  2. Губені, Ю., 2022. Підприємництво: доступно, стисло, для жителів села. Інформаційна брошура. Львів: КП Кам’янка-Бузька районна друкарня.
  3. Дементов, В., 2023. Підтримка підприємництва як один із дієвих інструментів відновлення та розвитку громад в умовах воєнного стану. Правова наука і державотворення в Україні у контексті інтеграційних процесів. Суми. С. 254–256.
  4. Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII / Верховна Рада України [online] Доступно: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/157-19#Text [Дата звернення 15 березня 2024].
  5. Карпов, В., Тарасова, К., Сербіна, А. та Васалатій, О., 2021. Аналіз соціально-економічного розвитку Маяківської об’єднаної територіальної громади. Вісник соціально-економічних досліджень: зб. наук. праць. Одеса: ОНЕУ, 1 (76), с. 21–32.
  6. Колодненко, Н., 2019. Стратегічний підхід до визначення пріоритетних напрямів розвитку брендів об’єднаних територіальних громад. Вісник Сумського НАУ. Економіка і менеджмент, 4 (82), с. 98–100.
  7. Коломицева, О. та Проданова, Л., 2022. Бізнес-структури територіальних громад України в умовах військового стану: проблеми функціонування. Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Економічні науки, 66, с. 17–29.
  8. Лівандовська, О. та Ключник, А., 2021. Стратегічні орієнтири розвитку підприємництва в об’єднаних територіальних громадах [online] Доступно: http://surl.li/rytxc [Дата звернення 21 березня 2024].
  9. Олійник, Д., 2018. Інноваційний розвиток територіальних громад в умовах четвертої технологічної революції: пріоритети та перспективи: аналіт. доповідь. Київ. НІСД.
  10. Васильченко, Г., Парасюк, І. та Єременко, Н., 2015. Планування розвитку територіальних громад: навчальний посібник для посадових осіб місцевого самоврядування. Асоціація міст України. Київ. ТОВ «ПІДПРИЄМСТВО «ВІ ЕН ЕЙ».
  11. Стратегія розвитку Золочівської територіальної громади до 2027 року [online] Доступно: http://surl.li/sergw [Дата звернення 19 березня 2024].
  12. Шебанін, В. С. та Кормишкін, Ю. А. Роль підприємництва у формуванні територіальних громад. Вісник аграрної науки Причорномор’я, 4, с. 3–11.