Аграрна Економіка 2024 Т. 17 № 1: 62-69

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВПРОВАДЖЕННЯ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ В ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ

Ю. Дубневич, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0002-4843-6239
В. Чечель, аспірант
ORCID ID: 0009-0004-4044-8907
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/agrarecon2024.01.062

АНОТАЦІЯ

Розглянуто процес діджиталізації та його впровадження у територіальних громадах. Проаналізовано проблеми, які перешкоджають діджиталізації, зокрема нерівність доступу до технологій, фінансові витрати та загрози для кібербезпеки. Подано приклади позитивних змін завдяки діджиталізації, зокрема покращання доступності послуг та підвищення ефективності управління.

Наведено приклад формування «цифрової» територіальної громади. Зауважено важливість цифрової трансформації для успішного становлення та функціонування територіальної громади. Показано переваги цифрової спроможності територіальних громад та проаналізовано загальні проблеми, пов’язані зі створенням і операційною діяльністю цифрових громад. Подано список громад, у яких впроваджуються пілотні програми EGAP, спрямовані на використання новітніх ІКТ для поліпшення якості управління. Досліджено процес впровадження цифрових технологій за сприяння територіальних громад, однак вказано на обмежувальний фактор такого підходу: відсутність повного власництва громадами інформаційних ресурсів на їхній території. Акцентовано на необхідності законодавчого закріплення міжвідомчого цифрового інформаційного обміну та вирівнюванні ролі органів місцевого самоврядування в цьому процесі. Виокремлено інші проблеми цифровізації, такі як використання недокументованих форматів даних та відсутність єдиних класифікаторів, що значно обмежує доступ громадян та можливість застосування автоматичних систем обробки даних.

Дійдено висновків щодо перспектив (покращання доступності послуг, ефективність і оптимізація, збільшення прозорості, розвиток цифрової інфраструктури) і ризиків упровадження діджиталізації (нерівність доступу, проблеми кібербезпеки, фінансові витрати та соціокультурні аспекти). Проаналізовано різноманітні підходи до зміцнення готовності територіальних громад в Україні та подолання цифрової нерівності громадян.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

територіальна громада, цифрова спроможність, діджиталізація

ПОВНИЙ ТЕКСТ

ПОСИЛАННЯ

  1. Карпенко, О. В. та Дуда, А. В., 2017. Інформаційно-комунікативна діяльність виконавчих органів місцевих рад в Україні. Ефективність державного управління, 4, c. 133–140.
  2. Квітка, С., Новіченко, Н., Гусаревич, Н., Піскоха, Н., Бардах, О та Демошенко, Г., 2020. Перспективні напрямки цифрової трансформації публічного управління. Аспекти публічного управління, 8 (4), c. 129–146.
  3. Литвин, Н. А. та Крупнова, Л. В., 2020. Діджиталізація як засіб підвищення відкритості, прозорості та ефективності діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо надання електронних послуг. Ірпінський юридичний часопис, 3, c. 69–76.
  4. Освітня платформа «Дія. Цифрова освіта» [online] Доступно: https://osvita.diia.gov.ua/ [Дата звернення 5 січня 2024].
  5. Саєнко, О., 2018. Діджиталізація державного управління та інноваційні технології – найпотужніші інструменти подолання корупції [online] Доступно: https://www.kmu.gov.ua/news/oleksandr-sayenko-didzhitalizaciya-derzhavnogo-upravlinnya-ta-innovacijni-tehnologiyi-najpotuzhnishi-instrumenti-podolannya-korupciyi/ [Дата звернення 10 січня 2024].
  6. Цифрові громади: в Україні розпочато реалізацію пілотного прокату з електронного урядування в ОТГ [online] Доступно: https://pidgorodne.otg.dp.gov.ua/novini-ta-podiyi/novini/rozpochato-realizaciyu-pilotnogo-proektu-z-elektronnogo-uryaduvannya-v-otg/ [Дата звернення 10 січня 2024].
  7. Шаульська, Г. М., 2019. Принципи «належного врядування»: перспективи впровадження в Україні. Держава та регіони: державне управління, 2, c. 140–143.
  8. Шевченко, О. В., 2020. Децентралізація і формування політики регіонального розвитку в Україні. Київ: НІСД.
  9. Шифр: інноваційні громади [online] Доступно: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Jq1hRCb4WlUJ:https://www.mnau.edu.ua/files/olimp/kongromadi/rez/28.pdf+&cd=5&hl=ru&ct=clnk&gl=ua [Дата звернення 16 січня 2024].
  10. United Nations, 2019. Digital economy report 2019. New York: United Nations Publications, 194.