Аграрна Економіка 2023 Т. 16 № 1-2: 32-40

ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ У СИСТЕМІ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ В СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

І. Колодій, доктор філософії з менеджменту
ORCID ID: 0000-0003-0142-6815
А. Колодій, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0002-9320-6379
Л. Войнича, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0002-8079-0289
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/agrarecon2023.01-02.032

АНОТАЦІЯ

Присвячено актуальній проблематиці, оскільки за умови відкритої економічної діяльності стосовно всіх учасників аграрного ринку конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств є основою їх стійкого розвитку.

Позаяк майже кожне сільськогосподарське підприємство оголошує конкурентоспроможність одним із головних завдань своєї діяльності, розглянуто заходи, які доцільно було б застосувати з метою максимальної реалізації конкурентних переваг виробничого потенціалу сільськогосподарських підприємств.

Детально вивчено визначення поняття «конкурентний статус» та запропоновано авторське бачення цієї категорії.

Стійкість через конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств потребує відповідної системи управління, зокрема її антикризового компонента, тож автори акцентують на необхідності формування конкурентних переваг у системі антикризового управління, що зумовлено власне розробкою механізму створення і посилення конкурентних переваг. Передумовою побудови механізму у дослідженні передувало визначення класифікації конкурентних переваг.

Обґрунтовано необхідність впровадження інновацій, оскільки активна інноваційна діяльність сільськогосподарських підприємств забезпечує їм стійкий динамічний інноваційний розвиток, що є найсуттєвішою конкурентною перевагою сільськогосподарських підприємств та продукції, яку вони виробляють.

З’ясовано, що конкурентний потенціал, досягнутий завдяки вибору і послідовній реалізації сучасних і перспективних конкурентних переваг сільськогосподарських підприємств, визначає вдалу конкурентну стратегію, яка сприяє подоланню кризи, підвищенню платоспроможності і ліквідності сільськогосподарських підприємств. Тому конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств як економічна категорія охоплює певний свідомо керований довгостроковий аспект розвитку. Загалом це здатність сільськогосподарських підприємств досягати і підтримувати високі темпи економічного зростання як важливого підґрунтя гідних економічних та соціальних показників розвитку.

Зазначено про взаємозв’язок між конкурентоспроможністю та системою антикризового управління у сільськогосподарських підприємствах та окреслено вектор подальших наукових досліджень.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

конкурентоспроможність, антикризове управління, конкурентні переваги, конкурентний статус, сільськогосподарські підприємства, інновації, стратегії

ПОВНИЙ ТЕКСТ

ПОСИЛАННЯ

  1. Ареф’єва, О., Пілецька, С. та Лістрова, М., 2022. Формування конкурентної стратегії підприємства в системі антикризового управління. Економіка та суспільство, 43, https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-43-35 [Accessed 15 May 2023].
  2. Бреус, С. В. та Бойко, Д. А., 2019. Сутність та методи оцінювання конкурентних переваг підприємства у контексті управління ними. Інфраструктура ринку, 36, с. 93–98.
  3. Воронько-Невіднича, Т., Афанасьєва, А. та Сіренко, О., 2020. Організаційно-економічні засади досягнення та утримання конкурентних переваг в аграрному бізнесі. Економіка та суспільство, 22. [online] Доступно: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/112/107 [Дата звернення 17 листопада 2022].
  4. Дудар, Т. Г. та Дудар, В. Т., 2009. Формування ринку конкурентоспроможної агропродовольчої продукції: теорія, методика, перспективи: монографія. Тернопіль: Економічна думка.
  5. Жежуха, В. та Крилишин, Л., 2013. Природні і набуті конкурентні переваги національної економіки. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку, 776, с. 329–334.
  6. Космина, О. М., 2013. Конкурентоспроможність і конкурентні переваги підприємства в сучасних ринкових умовах. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки), 1(2), с. 125–131.
  7. Костюк, В. та Янчук, Т., 2019. Стратегія формування конкурентних переваг під-приємства в сучасних умовах ринку. Галицький економічний вісник Терно¬пільського національного технічного університету, 3 (58), с. 115–120.
  8. Красняк, О. П. та Мицик, В. О., 2019. Конкурентоспроможність і конкурентні переваги підприємства в сучасних ринкових умовах. Ефективна економіка, 11, с. 9.
  9. Маленко, М. П. та Артеменко, Л. П., 2020. Управлінський аспект забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Актуальні проблеми економіки та управління, 14.
  10. Міщук, Є. В., 2018. Економічна безпека конкурентного статусу: генезис поняття. Вісник Черкаського університету, 3, с. 38–46.
  11. Товажнянський, В. Л., Перерва, П. Г., Товажнянський, Л. Л., Гладенко, І. В., Кобєлєва, Т. О. та Ткачова, Н. П., 2012. Антикризовий механізм сталого розвитку підприємства.
  12. Федик, О. В., 2021. Проектування заходів з підвищення конкурентоспроможності продукції аграрних підприємств. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право, 63, с. 205–208.
  13. Хвесик, М. А., Степаненко, А. В., Ральчук, О. М. та Дорош, Й. М., 2010. Антикризове управління економічною безпекою в умовах викликів фінансово-економічної глобалізації (державний і регіональний виміри): монографія. Донецьк.
  14. Шинкаренко, В. Г. и Бондаренко, А. С., 2003. Управление конкурентоспособностью предприятия. Харьков: ХНАДУ.
  15. Яценко, Б. І., 2015. Теоретичні основи інноваційного управління конкурентним статусом підприємств. Ефективна економіка, 12 [online] Доступно: http: // www. economy. nayka. com. ua/?n= 12&y= 2015 [Дата звернення 15 жовтня 2022).
  16. Яців, І. Б., 2013. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств: монографія. Львів: Укр. бестселер.
  17. Sachitra, K. M. V., and Chong, S. C., 2018. Collective actions, dynamic capabilities and competitive advantage: Empirical examination of minor export crop farms in Sri Lanka.
  18. Xie, C., 2021. The Source of the Enterprise Competitiveness: Theoretical Review with Four Viewpoints. Open Journal of Business and Management, 9(5).
  19. Zelga, K., 2017. The importance of competition and enterprise competitiveness. World Scientific News, (72), p. 301–306.