Аграрна Економіка 2023 Т. 16 № 1-2: 23-31

ОПЛАТА ПРАЦІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

І. Яців, д. е. н., професор
ORCID ID: 0000-0002-2370-6351
С. Яців, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0002-5242-7845
Львівський національний університет природокористування

https://doi.org/10.31734/agrarecon2023.01-02.023

АНОТАЦІЯ

Розглянуто засади застосування оплати праці як інструмента формування конкурентних переваг підприємства. Зазначено, що система оплати праці – інструмент у конкурентній боротьбі між підприємствами за можливість найму працівників, компетентності яких відповідають запитам цих підприємств. Зростання упродовж останніх років частки витрат на оплату праці у структурі загальних виробничих витрат підприємств України, зокрема сільськогосподарських, відображає загострення конкуренції між роботодавцями на ринку праці.

Проаналізовані особливості формування рівня оплати праці в сільськогосподарських підприємствах України. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників сільськогосподарських підприємств залишається нижчою, ніж у підприємствах інших основних галузей економіки. Відносно низькою у структурі фонду заробітної плати в сільськогосподарських підприємствах є частка премій, інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Доцільне збільшення частки премій і заохочувальних виплат у структурі заробітної плати працівників тваринницьких підрозділів.

Встановлено, що спостерігається чітко виражена пряма залежність між рівнем оплати праці й розмірами сільськогосподарських підприємств. Великі сільськогосподарські підприємства доволі активно використовують оплату праці як інструмент набуття конкурентних переваг. Однак у малих підприємствах мотиваційна функція оплати праці доволі низька. Розрахунки з використанням даних Державної служби статистики України показали, що сільськогосподарські підприємства, зокрема малі, загалом спроможні забезпечити певне підвищення заробітної плати своїх працівників.

Зазначено, що модернізація системи оплати праці в сільськогосподарських підприємствах має здійснюватися в рамках реалізації певної конкурентної стратегії, враховувати загальний напрям конкурентного розвитку підприємства, кон’юнктуру ринку праці. Заходи з удосконалення системи оплати праці мають доповнюватися іншими інструментами мотивації працівників підприємства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

сільськогосподарське підприємство, оплата праці, конкурентна перевага, конкурентоспроможність, мотивація працівників

ПОВНИЙ ТЕКСТ

ПОСИЛАННЯ

  1. Балан, О. Д., 2013. Теоретико-методологічні питання мотивації та оплати праці в сільськогосподарському виробництві. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Економіка, аграрний менеджмент, бізнес, 181(6), с. 57–64.
  2. Бучинська, Т. В., 2015. Конкурентоспроможність персоналу як основний чинник підвищення ефективності діяльності підприємства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство, 10(1), с. 74–77.
  3. Вітвіцький, В. В. та Беженар, І. М., 2021. Оплата праці в двонаправленому розвитку аграрного підприємництва. Економіка АПК, 8, с. 79–90.
  4. Горбець, Н. М., 2015. Вплив мотивації на підвищення ефективності використання трудових ресурсів в аграрних підприємствах. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки, 2(2), с. 256–260.
  5. Довгаль, О. В., 2020. Оплата праці в аграрному секторі економіки України: стан, причини, наслідки. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки, 2, с. 196–209.
  6. Довжик, О. О., 2014. Особливості оплати та стимулювання праці в сільськогосподарських підприємствах. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Економіка і менеджмент, 8, с. 119–123.
  7. Зелінська, Г. О. та Андрусів, У. Я., 2021. Глобалізаційні виклики та конкурентоспроможність персоналу підприємства. Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2, с. 11–18.
  8. Костишина, Т. А., 2011. Проблеми оплати праці в контексті підвищення конкурентоспроможності підприємства. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія : Економічні науки, 4(2), с. 229–232.
  9. Мартинюк, Н. та Черевко, Д., 2015. Розвиток персоналу як чинник підвищення конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Аграрна економіка, 8 (3–4), с. 73–82.
  10. Праця України 2021, 2022. Київ: Державна служба статистики України.
  11. Середньомісячна заробітна плата штатних працівників за видами економічної діяльності у 2010–2022 роках. Державна служба статистики України, 2023 [online]. Доступно: http://www.ukrstat.gov.ua. [Дата звернення 23 березня 2023].
  12. Статистична інформація / Економічна статистика / Діяльність підприємств. Державна служба статистики України [online]. Доступно: http://www.ukrstat.gov.ua. [Дата звернення 23 березня 2023].
  13. Ткачук, В. А. та Костюк, Т. О., 2019. Шляхи підвищення ефективності використання трудових ресурсів в аграрному секторі економіки України. Агросвіт, 12, с. 10–14.
  14. Холодницька, А. В. та Борисенко, Л. І., 2015. Формування дієвого механізму мотивації персоналу сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах. Проблеми і перспективи економіки та управління, 2, с. 128–134.
  15. Циганенко, Г. В., Місевич, М. А. та Ходаківський, В. М., 2020. Управління удосконаленням мотивації персоналу сільськогосподарських підприємств. Ефективна економіка [online], 5. Доступно: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2020/79.pdf [Дата звернення 12 березня 2023].
  16. Шиян, Д. В., Котельникова, Ю. М. та Севрюкова, Є. О., 2020. Фактори формування рівня оплати праці у сільськогосподарських підприємствах. Український журнал прикладної економіки, 5(3), с. 192–200.
  17. Яців, І. Б., 2013. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств. Львів: Український бестселер.