Аграрна Економіка 2022 Т. 15 № 3-4: 59-66

Еколого-економічні аспекти організації органічного землеробства у системі землеустрою

Л. Дудич, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0001-5711-7857
Львівський національний університет природокористування
https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.03-04.059

АНОТАЦІЯ

Наголошено, що Україна має унікальний ґрунтовий покрив, який, на жаль, упродовж нетривалого часу під дією інтенсивного антропогенного тиску значно змінився й утратив первісні характеристики. Протисто¬яти процесам деградації ґрунтів можуть альтернативні технології землеробства, що значно знижують ризик деградації ґрунтів: ґрунтозахисне та ресурсозберігаюче землеробство; органічне землеробство; «точне землеробство». Встановлено, що попит на органічну сільськогосподарську продукцію постійно зростає та у деяких країнах перевищує пропозицію. Це вигідно для України у контексті нарощування експорту цієї продукції.

Аргументовано, що в Україні спостерігається позитивна тенденція до розвитку органічної продукції, на що вказує зацікавленість споживачів у органічних продуктах харчування та бажання сільськогосподарських виробників переходити від традиційного до органічного виробництва. Досліджено, що для ефективного розвитку виробництва органічної продукції доцільно застосовувати інструменти стимулювання. Наявні програми державної підтримки органічного виробництва здебільшого зосереджені на відшкодуванні коштів за сертифікацію, а державна підтримка у вигляді пільгового оподаткування та пільгового кредитування не застосовується. З’ясовано, що органічне землекористування є системою взаємозалежних і взаємопов’язаних методів використання земель, серед яких провідне місце посідає впровадження й дотримання сівозмін. Зокрема, сівозміни дають змогу забезпечити дотримання відповідного вмісту гумусу й поживних речовин у ґрунтах, оскільки брак органічних добрив у ґрунтах зумовлено використанням певних культур у сівозміні. Встановлено, що виробництво органічної продукції спрямоване на забезпечення споживача безпечними та якісними продуктами харчування, а також має певні економічні, соціальні та екологічні переваги: зниження енергоємності виробництва; розвиток сільських територій; підвищення зайнятості та добробуту сільського населення; збереження і покращання родючості ґрунтів; збереження і відновлення біорізноманіття тощо.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

органічне землеробство, екологія, раціональне землекористування, економічна ефективність, організаційно-землевпорядні механізми

ПОВНИЙ ТЕКСТ:

ПОСИЛАННЯ

  1. Гаража, О. П., 2021. Перспективи розвитку органічного землеробства України. Електронне наукове фахове видання з економічних наук «Modern Economics», 27, с. 29–34.
  2. Ефективність застосування відновлюваних місцевих ресурсів за органічного землеробства: науково-методичні рекомендації, 2020 / С. Е. Дегодюк, Е. Г. Дегодюк, М. М. Проненко, Ю. О. Ігнатенко, Н. М. Пипчук, А. О. Мулярчук. Вінниця: ТОВ «ТВОРИ».
  3. Кучер, А., 2017. Ефективність органічного землекористування. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 3 (3), р. 41–62.
  4. Органік в Україні [online] Доступно: https://organic.com.ua/organic-v-ukraini/ [Дата звернення 08 листопада 2022].
  5. Ратушняк, Т. М. та Ратушняк, В. І., 2019. Розвиток органічного ринку в Україні. Поєднання науки, освіти, практичного виробництва і справедливість продажу якісної органічної продукції. Вінниця: Твори.
  6. Сиротюк, Г., 2021. Тенденції розвитку ринку органічної продукції в Україні. Аграрна економіка, 14 (3–4), с. 30–38.
  7. Солтис, О., Смолярчук М., Черечон О. та Дудич Л., 2022. Базово-концептуальні підходи та інституціональні аспекти формування органічного землекористування на місцевому рівні. Теорія і практика розвитку агропромислового комплексу та сільських територій: матеріали ХХІІI Міжнародного науково-практичного форуму (4–6 жовтня 2022 р.). Львів, с. 363–365.
  8. Тертична, О., Рябуха, Г. та Бутурлим, Д., 2020. Еколого-економічні особливості органічного землеробства України та ЄС. Проблеми і перспективи економіки та управління, 1 (21), с. 82–90.
  9. Шарий, Г., Нестеренко, С. та Щепак, В., 2021. Організація виробництва на підприємствах органічного землеробства. Аграрна економіка, 14 (1–2), с. 75–81.
  10. Шкуратов, О. І., Чудовська, В. А. та Вдовиченко, А. В., 2015. Органічне сільське господарство: еколого-економічні імперативи розвитку: монографія. Київ: ДІА.