Аграрна Економіка 2022 Т. 15 № 3-4: 3-13

Організаційно-інституційні практики посилення ролі селянських господарств у продовольчому забезпеченні населення в сучасних умовах

Ю. Лопатинський, д. е. н.
ORCID ID: 0000-0002-9125-7818
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
О. Шпикуляк, д. е. н., професор
ORCID ID: 0000-0001-5257-5517
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»
Д. Шеленко, д. е. н., професорка
ORCID ID: 0000-0002-9214-7258
Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника
В. Кифяк, к. е. н., доцентка
ORCID ID: 0000-0002-6104-6403
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
А. Дюк, д. е. н., доцентка
ORCID ID: 0000-0001-6480-0558
Вінницький національний аграрний університет
https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.03-04.003

АНОТАЦІЯ

Визначено актуальність та інституційне значення селянських господарств у продовольчому забезпеченні населення у складних сучасних умовах на основі наукових позицій, організаційних засад та оцінки внеску цієї форми господарювання у розвиток агроекономічної діяльності загалом.

Із позицій системного підходу визначено роль селянських господарств в інституційній системі країни та їх характеристики за ознаками статусу підприємницької та непідприємницької діяльності. Обґрунтовано необхідність підтримки селянських господарств як гарантій продовольчої безпеки, розвитку села та досягнення цілей сталого розвитку на період до 2030 року. Виявлено їх зростаюче інституційне значення в умовах воєнного часу.

Охарактеризовано інституційні та організаційні чинники розвитку фермерських господарств в Україні та їх значення в імплементації засад сталого розвитку сільських територій та гарантії продовольчої безпеки країни в умовах таких флуктуацій, як знищення частини логістичних ланцюгів і непереборна дія зупинення розвитку виробництва внаслідок війни.

З огляду на зростання навантаження на сектор селянських господарств сімейного типу через переміщення у села значної групи переселенців активізувався інститут самозабезпечення населення продовольством і процеси із пошуку бізнес-ідей селянами.

На основі аналізу динаміки виробництва основних видів сільськогосподарської продукції та продовольства за категоріями господарств визначено, що зміни індексів продукції, виробленої господарствами населення, менш мінливі порівняно з підприємствами, що відображає важливе інституційне значення господарств населення у формуванні гарантій продовольчої безпеки в умовах, характерних постійними флуктуаціями.

Окреслено основні інструменти розвитку селянських господарств та особливості їх реалізації у час загрози продовольчій безпеці України внаслідок воєнного стану. А також доведено необхідність подальшої активізації розвитку селянських господарств фермерського типу як запоруки розвитку інституту самозабезпечення населення продовольством на місцевому рівні та розвитку села на засадах сталого розвитку.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

селянські господарства, продовольче забезпечення, фермерські господарства, інститут самозабезпечення продовольством, сільський розвиток

ПОВНИЙ ТЕКСТ:

ПОСИЛАННЯ

  1. Бородіна, О. та Прокопа, І., 2014. Сімейні фермерські господарства: проблеми формалізації. Дзеркало тижня [online] Доступно: https://dt.ua/ariculture/simeynifermerski-gospodarstva-problemi-formalizaciyi-_.html [Дата звернення 8 листопада 2022].
  2. Гладій, М. В. та Лузан, Ю. Я., 2020. Аграрні трансформації та селянські господарства в системі продовольчої безпеки України. Економіка АПК, [online] 5, с. 6–21. Доступно: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202005006 [Дата звернення 8 листопада 2022].
  3. Губені, Ю. Е., 2022. Підприємництво: доступно, стисло, для жителів села. Інформаційна брошура. Львів: КП «Камянка-Бузька районна друкарня».
  4. Губені, Ю. Е., Коверко, Ю. О. та Осіщук, П. О., 2017. Розвиток особистих селянських господарств в умовах інституціональних змін. Економіка України, 3, с. 59–67.
  5. Концепція розвитку сімейних фермерських господарств на період до 2030 року: проєкт. Ю. О. Лупенко, М. Й. Малік, О. Г. Шпикуляк та ін., 2021. Київ: ННЦ «ІАЕ».
  6. Кропивко, М. М., 2016. Економіка розвитку селянських господарств України: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ».
  7. Лопатинський, Ю. М., Кобеля, З. І. та Галицький, А. Е., 2021. Структурно-функціональні засади розвитку підприємництва на сільських територіях. Економіка АПК [online], 12, с. 65–73. Доступно: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202112065 [Дата звернення 8 листопада 2022].
  8. Малік, М. Й. та Шпикуляк, О. Г., 2018. Тенденції та перспективи розвитку особистих селянських господарств. Економіка АПК [online], 1, с. 11–19.
  9. Організація сімейних фермерських господарств: методичні рекомендації, 2020 / Ю. О. Лупенко, М. Й. Малік, О. Г. Шпикуляк та ін. Київ: ННЦ «ІАЕ».
  10. Сільське господарство України 2021: статистичний збірник, 2022. Київ: Державна служба статистики України.
  11. Спільна діяльність малих та середніх виробників сільськогосподарської продукції як проста форма кооперації (у формі договору простого товариства): методичні рекомендації, 2022 / Ю. О. Лупенко, М. Й. Малік, О. Г. Шпикуляк та ін. Київ: ННЦ «ІАЕ».
  12. ФАО и ВОЗ, 2019. Десятилетие семейных фермерских хозяйств организации объединенных наций 2019-2028. Глобальный план действий [online] Доступно: https://www.fao.org/3/ca4672ru/ca4672ru.pdf [Дата звернення 8 листопада 2022].
  13. Яців, І. Б. та Соловей, Ю. І., 2019. Участь малих виробників сільськогосподарської продукції в інтегрованих структурах: монографія. Львів: Вид-во АТБ «НВК».
  14. Fernando, M. Aragón, DiegoRestuccia and Juan PabloRud. Are small farms really more productive than large farms? 2022 Food Policy [online] 106, pp. 102–168. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306919221001482 [Accessed 08 November 2022].
  15. Haghjoo R., Choobchian S., Morid S. and Abbasi E., 2022. Development and validation of management assessment tools considering water, food, and energy security nexus at the farm level. Environmental and Sustainability Indicators, pp. 100–206 [online] Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2665972722000381 [Accessed 08 November 2022].
  16. Hundanol, A. Kebede, 2022. Market integration and separability of production and consumption decisions in farm households. Journal of Development Economics [online] 158, September 2022, pp. 29–39. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304387822000906?via%3Dihub [Accessed 08 November 2022].
  17. Loughrey, J., O'Donoghue, C. and Conneely R., 2022. Alternative measures of Family Farm Viability – Incorporating gap measures. Journal of Rural Studies [online] 89, January 2022, pp. 257–274 Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0743016721003569 [Accessed 08 November 2022].
  18. Shelenko, D., Balaniuk, I., Sas, L., Malik, M., Matkovskyi, P., Levandivskyi, O., and Humeniuk М., 2021. Forecasting of net profit and area of land of private enterprises. Management Theory and Studies for Rural Business and Infrastructure Development [online] 43 (4), pp. 500–516. Available at: https: // www.ejournals.vdu.lt/ index.php/ mtsrbid/ article/ view/ 2597 [Accessed 08 November 2022].
  19. SooJin, Park, and Steven, Deller, 2021. Effect of farm structure on rural community well-being. Journal of Rural Studies [online] 87, October 2021, pp. 300–313.
  20. Аgroportal.ua, 2022. Продовольча безпека на місцях: шляхи розвитку українського села [online] Доступно: https://agroportal.ua/publishing/sobytiya/prodovolcha-bezpeka-na-miscyah-shlyahi-rozvitku-ukrajinskogo-sela [Дата звернення 6 жовтня 2022].